fredag 27 mars 2015

Blommig fredag-Överraskning

lAtt drabbas av överraskningar i trädgården händer väl titt som tätt, i synnerhet på våren när man glömt var man planterat växer eller lökar och som plötsligt kommer upp  där man minst anar det.
Sånt händer ibland hos oss och det kan inte vara någon annan än jag själv som är skyldig för det nästan bara jag som planterar.
Det är det som är så spännande med trädgård . 
Som till exempel den här söta krokusen  som jag nästan inte såg för den växer lite bakom en kulle.Den heter Crocus vernus Vanguard och det blev en överraskning för jag hade ju glömt att den planterats just där.
Sen blev det en riktig överraskning när jag lyfte på locket över stäppliljan Eremurus robustus, i år kommer det två stänglar och den blir ju gigantisk

 Svavelpionen sådde jag för många år sedan och den har inte blommat ännu. Det blir en överraskning att se vilken färg den får. Moderplantan var gul men det kan ju bli något annat.
Frösådda backsippor som man inte sett blomma tidigare är ju alltid spännande och kan vara överraskande.
Och så förstås paketen som dimper ner i brevlådan den här tiden på året. Jag är dålig på att notera vad jag beställt så det blir en överraskning. Men jag tänker när jag beställer att jag får ju ändå se det så småningom

 Att jag besökte trädgårdsmässan igår, torsdag är väl ingen överraskning egentligen, för det har jag gjort nu i många år.Överraskande för andra är kanske att Bertel har varit med och hjälpt till att  bygga upp montern för trädgårdsamatörerna i  år. Det är ett riktigt slitgöra att få till och sen skall det demonteras också.
Bonsaisällskapet överraskar inte, dom har alltid så fina exemplar av bonsaier att visa upp.
Den här lilla trolska  dammen gillar jag. 
Överraskande dukningar i det gröna
Ännu mera överraskande dekorationer om man vill bli av med sina böcker.
 Trädgårdsprylar är inte alls överraskande, det blir mer och mer av sånt.
Hängande trädgårdar är tydligen populärt. Jag skulle bli väldigt överraskad om jag skulle hitta mig själv i en hängmatta någon gång.
Jag är inte så överraskad av mässan , snarare besviken. Jag tycker att växterna försvinner och annat tar över som kläder i mängder, mat och inredning och massor av prylar av olika slag.
Jag överraskade mig själv genom att bara köpa fyra växter  bl a en kinesisk pion Fen Chi Jin Yu Pink Jade. Den kunde jag inte gå förbi utan att få med en hem./Carita
http://blandrosorochbladloss.blogspot.se/2015/03/surprise.html
Bland rosor och bladlöss

söndag 22 mars 2015

Intressanta föreläsningar

lyssnade vi på hela dagen igår när vi var på Sörmlandskretsens årsmöte på Åsa Folkhögskola.
Vi hade Kenneth Lorentzon och Eric  Wahlsteen som föreläsare, båda arbetar på Alnarp och Eric har en egen plantskola, Borealis, som säkert många känner till.
Eric berättade om växter från världens ände som vi kan ha och har i våra trädgårdar. Många av våra trädgårdsväxter kommer från Kina och bl a  ett område som heter Sichuan. Eric har besökt området för att se hur dom här växterna växer i naturlig miljö.
Det blev en spännande resa att höra och efter den föreläsningen blir jag förvånad över att ens någon växt därifrån överlever här.
Att åstadkomma den miljön dom växer i är nästan omöjligt att få till här. Där får dom nästan allt sitt regn under växtperioden medan hos oss regnar det när dom skall gå i vila. Sen står det ju ofta på växterna att dom skall ha fuktigt och väldrenerat.
Det har dom ju när dom växer på bergkanter där det regnar varje dag men vattnet rinner bort.
Vi fick se att bl a funkior , liljor och en massa andra växter hände ut över kanterna men här försöker vi styra så att dom skall växa rakt upp. Vad man skulle behöva är väldigt upphöjda bäddar där växterna får hänga neråt som dom vill. Jag köpte hans bok ´Växter från världens ände´som jag skall läsa noga. Gå in på plantskolans sida så finns boken att beställa där.
Kenneth berättade om spännande buskar och träd som vi borde plantera mera av i trädgårdarna.
Jag blev väldigt inspirerad av det här som man kan bli när det är intressanta föreläsare. Bilderna är från Wikipedia. 
Kanske går det att få till en bättre växtmiljö när jag läst boken./Carita   

Bildresultat för sichuan

fredag 20 mars 2015

Blommig fredag- Min största trädgårdsdröm

Jag har faktiskt uppnått min dröm som som började för många år sedan. På mitt jobb på banken hade vi ofta  sammankomster  och vidareutveckling i jobbet. Mycket var för att bilda en gruppkänsla och att vi skulle sträva mot samma  mål. Då skulle vi skriva ner vad vi hade för mål i livet för man  måste ju ha ett mål för att  kunna nå ett resultat så småningom.
Då skrev jag att ett av mina mål var att  fixa trädgården så att den skulle duga som visningsträdgård. Det är säkert mer 20 år sedan som det hände. Vi hade börjar fixa trädgården så smått redan innan dess men då var det verkligen inte något jag ville visa upp.På den tiden höll  vi fortfarande på och röja på olika ställen i trädgården. Jag vet inte varför men då tyckte jag att det skulle vara roligt att kunna visa upp trädgården.
Jag tror att vi hade anmält oss som medlemmar i Trädgårdsamatörerna då och det var det som väckte intresset när vi fick se vilka fina trädgårdar som fanns och att man kunde visa sin trädgård för intresserade.
Och nu står jag/vi här med en sk visningsträdgård. Det har varit en spännande resa och en trädgård är ju levande och under ständig förändring.
Sen kan det ju hända att jag drömmer om en annan, helst kuperad och bergig tomt, för vi bor ju på en plan villatomt i ett vanligt gammalt villaområde i en vanlig mindre stad. Vi försöker ändå göra trädgården lite spännande att gå i. Ha en fin trädgårdshelg. Carita











Här är lite olika vyer från vår trädgård. Vi har många olika typer av rabatter och en riktig djungel när det är högsommar. Flera trädgårdsdrömmar kan ni hitta här Bland rosor och bladlöss

onsdag 18 mars 2015

Nu städas vintern bort

för jag kan inte se skräpet som ligger längre.Det tar ett par veckor innan jag hunnit runt hela trädgården. SMHI har varnat för 0-grader och snöblask till helgen men det kan inte hjälpas. Just nu sopar dom vår gata och tar bort allt grus och allén har också blivit klippt i dag så nu är det vår .  
Vi har underbart soligt väder och + 10 grader och mer i solen för den värmer riktigt gott nu.
Vi klippte lite grenar på magnolia Stellata x Ballerina och passade på att ta in en kvist för att se om den skulle slå ut. En knopp slog faktiskt ut och var så här fin men dom andra orkade inte. 
Det här fågelbadet håller vi på och gör om så på den här bilden är det fortfarande ostädat och skräpigt.
Jag har börjat längst bort i trädgården så där börjar det väl bli bättre. Det blir ju lite som vanligt  att jag plötsligt byter plats och städar på ett annat ställe eller gör något annat , t ex tömmer några gamla krukor i komposten. Men till slut när jag vimsat runt ett antal gången har jag väl  gått igenom hela den stora rabatten + sandplanteringen längst bak. Fast där är ju ett område närmast komposten som jag har lämnat till ett senare tillfälle.
Det gjutna fågelbadet måste göras rent så vi har plockat upp alla stenar  för att kunna borsta rent från  och jord och löv. Vi har ju en näckros i den och en vattenklöver. Näckrosen står i korg men vattenklövern har vi bara lagt bland stenarna med jord och allt. I år har jag köpt planteringspåsar som vi ska plantera dom i så kanske dammen hålls renare. Just nu står näckrosen i en hink i källaren och vattenklövern är nedgrävd i komposten.
Sen måste jag göra en runda , en av många och se vad som händer  bland växterna . Den ungerska blåsippan , Hepatica transsylvanica har börjat slå ut. Jag ser att det är kallt i marken för själva plantan ligger fortfarande ner.
Här är den vita sorten som bara har en blomma än så länge.
Och sen kikar en annan vanlig blåsippa fram
En jättesöt liten krokus som jag tappat namnet på, utsidan ä ljusblå
Om nu blommar alla primulor som jag köpt. Dom var nästan bara i knopp då men nu har dom blivit riktiga praktexemplar. Dom står fortfarande i uterummet i krukor.

Nu känner jag  mig rätt nöjd med den här dagen / Carita

fredag 13 mars 2015

Mitt första vårtecken

 Flera vårtecken Bland rosor och bladlössEtt första vårtecken är att leta fram mina favoritverktyg så att jag kan sätta spaden i jorden, luckra jorden, rensa ogräs, klippa ner perenner, skära gräskanter och skola om frösådder. Så det blev ju inte bara ett vårtecken utan flera, för nu kommer göromålen, alla på en gång. Verktyg får jag leta efter på lite olika ställen, i förrådet, källaren och arbetsplatsen och ibland i uterummet. Tyvärr är jag inte så bra på att ta hand om dom heller som man borde. Man ska ju helst göra dom rena och olja in dom på hösten men jag sliter på dom så länge det går , tills jag får göra en akututryckning.
Den lilla sekatören är en riktig favorit. Den går att ha i fickan och jag bär den nästan alltid på mig i trädgården. Ibland får jag förstås gå och leta efter den när jag förlagt den någonstans.Det händer ju att jag gör en sak, kanske klipper ner någon perenn och sen plötsligt gör jag något annat på ett helt annat ställe i trädgården. Den är ju så liten och grå så den försvinner lätt bland skräpet

Här är flera av mina favoriter, en liten spade som är lätt att hantera. Av den har vi också en större variant. Rensjärnet i mitten är gammalt och följde med huset när vi köpte det. Jag har inte hittat något liknande som är lika bekvämt att använda. Sen har jag kantskäraren som gör att det ser städat ut när jag använt den runt gräskanterna.


Och så har ju krokusarna börjat visa sig i solvärmen. Dom är ju ett riktigt vårtecken tycker jag.Sen finns det förstås många andra vårtecken som dyker upp efterhand. Ha en v fin vårhelg. Carita


torsdag 12 mars 2015

Vi har börjat planera

för ett nytt projekt och jag letade efter material på nätet.Jag hade bestämt vad jag ville ha men den detaljen kunde jag inte hitta på nära håll. Till slut hittade jag i alla fall det jag tror kan bli bra och motsvara det jag tänkt mig. Problemet var att den fanns i Kalmar. Jag kunde beställa hem den till en viss kostnad men då tyckte Bertel att vi kunde åka och hämta den och samtidigt hälsa på hans bror i Blekinge. Han mätte att den skulle gå att få in i vår bil.
I måndags åkte vi , först till Kalmar där vi skulle hämta den. Företaget heter Vattenliv,se. Dom säljer allt möjligt till dammar, springbrunnar och annat för vattenliv i trädgården. Där köpte vi den, en stor rund plastbalja, 110 cm i diameter och 35 cm hög. Vi fick trycka in den i bilen ,men den fick plats som tur var. det blev lite andra tillbehör också och flytande fiskmat till Torhamn.Jag säger inte mer om det för så småningom skall jag visa hur det blev.




På vägen ner brukar vi stanna vid Tindered rastplats och  ta en paus och kika på deras fina höns i olika storlek o färg. Den här dagen låg dom och solade i solskenet och såg ut att ha det bra.
Väl framme såg vi ju att våren kommit lite längre. Några blåsippor kikar fram
 och dom tidiga  krokusarna har kommit en bit på väg.

En fylld vintergäck , Eranthis hyemalis Flore Pleno blommar så fint. 
Vi hade jättefint väder och vi tog en promenad vid havet som ses i bakgrunden 

En del av materialet till det nya projektet.





Vi besökte en ny plantskola, Plantriket också när vi var där, som ligger i Johannishus och där kunde vi förstås inte låta bli att handla, några perenner som dom sålde ut för halva priset och en mörkröd trädpion och en Magnolia Satisfaction. Allt får stå i uterummet än så länge för nu är det minusgrader på nätterna. Fortsättning följer. Carita