måndag 25 augusti 2014

Sensommaren har infunnit sig

och regnskurarna vi fått har gjort att gräsmattan har återtagit sin gröna färg och börjat växa igen. Luften har blivit svalare och känns friskare tycker jag och det är skönt att andas igen efter värmeböljan vi hade för ett tag sedan.Nu har jag nästan glömt att vi hade så varmt och torrt. Det mesta har återhämtat sig och man kan bara se mindre torkskador på vissa växter och någon astilbe har faktiskt dött tror jag. Nu är ju perfekt tid för att göra förändringar i rabatterna om man har såna planer. Det pågår en hel del förändringar och förbättringar , i alla fall hoppas jag att det blir som jag tänkt, till våren. Det känns lite långt till nästa vår men tiden går ruskigt fort och det är ju nu man skall förbereda sig för att få en så tidig start som möjligt nästa år.
Tog en runda i trädgården i morse, innan regnskurarna och såg att en hel del blommar faktiskt fortfarande så håll till godo med några bilder. Vi hörs igen.Carita
Acer palmatum Osakazuki, man ser att den börjar skifta lite i färg och den blir klart röd på hösten då den är som finast.

Berberis 'Rose Glow'

En samling rudbeckior

Nästan vackrare än blommorna kan en fröställning på en clematis vara en morgon med vattendropparna glittrande.

Helenium 'Rubinswerg'

Rudbeckia fulgida Goldstrum

Här följer några flox som jag inte har namn på men fina ändå.




Aconitum arcuatum, bågstormhatt

Rudbeckia subtomentosa 'Brown Eyed Susan' gillar jag väldigt mycket.

onsdag 20 augusti 2014

Vårt senaste trädgårdsprojekt

som vi började på för några dagar sen har kommit en bit på väg. Tanken på att ta bort en benved och göra om har funnits ett tag men som allt så måste tanken ta någon form innan man kan börja. Någon egentlig ritad plan har vi inte haft bara en tanke på  vad vi kunde göra för att förbättra och ta bort allt som vuxit för stort. Benveden har funnits på tomten sen vi köpte den tror jag, kanske var det en frösådd eller ett rotskott, det minns jag inte. I alla fall har den inte gjort någon glad, tråkigt grön, ingen höstfärg att tala om och en egenskap att drabbas av ohyra ibland, alltså inget att ha egentligen.
Nu är den i alla fall borta tillsammans med  en stor Iris sibirica och någon  Arabis  som täckte halva kullen.
Vi hade också ett stort bestånd av Iris brevicaulis som bara blommat en gång, en Helleborus nigra och en asiatisk orange lilja och en stor Geranium Summer Skies. Irisen är uppgrävd, en del har jag krukat upp och en del är planterat i en ny liten blötbädd som vi gjort enkom för den som vill ha mycket fukt.
Julrosen står i kruka och det gör nävan också än så länge. Liljorna har jag planterat tillbaka fast på ett annat ställe. En hel del har fått flytta runt av det som fanns där.
Nu börjar den nya rabatten ta form och det kommer att finnas plats för en del andra små växter så småningom. Det återstår en del att göra så fortsättning följer på projektet. Carita
Så här ser rabatten ut idag




Inte konstigt om växterna har svårt att etablera sig i ett sånt här rottäcke, en del av rötterna från benveden

Stubben är uppe

Nytt på gång, här och nedan, men det är inte färdigt än.



torsdag 14 augusti 2014

Ny favorit.

I söndags hade vi vår sista officiella visning av trädgården för i år . Vi hade en jättefin och givande dag och en hel del besökare. Många besökte oss både för andra och tredje gången minst och det känns väldigt bra, då verkar det som dom gillar det dom ser. Ett tack till alla som besökte oss , hoppas ni hade en trevlig dag här.
Nu har jag fått en ny favorit bland blommorna igen. Den heter Berkheya purpurea Silver Spikes eller tistelaster. Det är första gången vi har den, frön köpte jag från Impecta och sådde dom under våren. Några grodde i alla fall snällt och nu har jag i alla fall två plantor, en blommar och en har knoppar fortfarande.
Den kommer från Sydafrika, skall vara perenn men kanske lite dåligt härdig. Antingen får man så den varje år eller  har man tur kan den klara sig ett par år. Den blommar oftast redan första året med härligt stora ljuslila ( lite obestämd färg) blommor,  är väldigt stickig men helt otroligt fin enligt min mening. Det är också så fint när den blommar rätt sent när det inte finns så mycket blomning kvar i trädgården i övrigt. Den ena är planterad i sandblandad jord och den andra upphöjt men lite lerjord. Få se hur dom klarar sig över vintern. Om den hinner bilda frön skall jag i alla fall ta dom och så nya i vår. En fin bekantskap tycker jag. Ha det fint.Carita.
 

torsdag 7 augusti 2014

Äntligen kom regnet

som vi längtat efter så länge och i natt och på morgonen fick vi en rejäl dos. Som tur var så drabbades vi inte heller den här gången av något skyfall , fast det regnade ordentligt emellanåt. Tiden har gått så fort plötsligt så det är ett tag sedan jag skrev senast. På grund av värmen vi haft har jag egentligen inte gjort så väldigt mycket men jag har i alla fall börjat  med att gräva om en rabatt helt och hållet för att försöka bli av med en växt som inte borde kommit in i trädgården.
Det är en Anemone canadensis, ängsanemon.Det är egentligen inget fel på den, ser ut som en stor vitsippa och är säkert jättefin på en vildäng eller i ett naturligt woodland eller så. Problemet är ju att den sprider sig alltför mycket i den lilla  rabatt jag ville ha den. Nu försöker jag gräva bort den men om jag lyckas vet jag inte. Den skickar ut en massa trådsmala  rötter åt alla håll som jag måste försöka får bort och jag vet inte om det blir nya plantor på varje liten rotbit, då får jag verkligen problem.Nu har jag i alla fall grävt upp allt i rabatten, det jag skall ha kvar har jag krukat upp så länge. Jag skall nog gå igenom jorden en gång till innan jag planterar tillbaka något. Jag kommer också att fylla på mera jord och plantera in mera växter. Det blir spännande att se, nästa år kanske jag får lika många sippor igen eller ännu fler. Ja, man lär av sina misstag.
Vi har också hunnit med att besöka Pia på Torvan och tog en titt på hennes gulliga trädgård  och därifrån åker man förstås inte tomhänt. Det blev två liljor, Lilium speciosum var. album och en African Queen, två Iris sibirica och en anemon, jag har inte namnen på just nu. När vi var i närheten av Skärholmen bestämde vi att vi äntligen skulle ta en titt på parken med perenner som dom anlagt.
Det var svårt att hitta parkering i närheten men vi lyckades stanna till så att vi kunde ta en snabbtitt.Den påminner en del om parkerna i Enköping förstås.
Nu skall jag ta itu med att snygga till lite inför söndagen när vi har "Öppen trädgård" igen, sista för i år.Ha det fint/Carita
Vi har haft så otroligt mycket humlor och fjärilar på våra Rudbeckior . Det sitter en på nästan varje blomma, man kan se det om man klickar på bilden så att den blir stor. Jag kan stå och titta på dem en lång stund när dom arbetar med att samla nektar


Här är mitt  eländiga projekt, så här långt har jag kommit.



Bilderna ovan är från Skärholmen

Lilium African  Queen

Lilium Scherazade, min favoritlilja. Den har två stora stänglar och en mindre i år, jag har inte räknat blommorna  men  är mellan 30-40 blommor

Lilium Lesley Woodriff

Den här nya rabatten börjar växa till sig riktigt bra.

Nerium blommar för andra gången

Jag fick en jättefin födelsedagsbukett av Johanna, barnbarn, idag.