torsdag 13 februari 2014

Humlor

I förgår hade vi föreläsning för Trädgårdsamatörerna om humlor  och bin och lite om fladdermöss också. Föreläsare var vår ordförande Kristina. Det var en jättebra och informativ föreläsning  Humlor och bin är ju en förutsättning för oss människor att få bra mat och överleva. Om dom skulle försvinna är vi illa ute.
Tyvärr håller dom på och minskar katastrofalt bl.a på grund av det förändrade odlingslandskapet  och alla gifter som vi sprider omkring oss. Humlor är väldigt känsliga för gifter. Det känns som om vi trädgårdsodlare har en stor uppgift, att bidra till humlornas fortsatta överlevnad och spridning.
Vi behöver plantera mera växter som humlorna dras till.,  t ex alla sorters kryddväxter, temynta solhatt, blåklockor osv. 
Vi behöver också se till att dom har någonstans att bo och då finns det numera fina humleholkar att köpa. Holken nedan på bild köpte vi av Kristina på mötet. Om man inte redan vet allt om humlor så finns boken ´Sveriges humlor- en fälthandbok´att beställa från  Entomologiska föreningen i Stockholm, Box 50007, 10405 Stockholm eller vi mejl till 
bert.gustafsson@nrm.se. Den kostar inte så många tior. Föreningen brukar också vara med på Trädgårdsmässan i Älvsjö där man kan köpa den.
I den finns allt som man som amatör behöver veta. Där finns information om alla arter i Sverige och hur dom olika humlorna ser ut och hur dom bor osv. Så lycka till med all humleodling i sommar.
Fortsättning följer/Carita
Asclepias incarnata, rosensidenört

Insektshotell i Hamburg , kanske mera en dekoration

Fjärilsholk i Blekinge, vi har en likadan.


Achinacea purpurea är en av humlornas favorit. De nya sorterna verkar inte vara så attraktiva  för humlor.

Humleholk, peparerad med torrt hö, färdig att börja användas. Vi måste hitta en bra plats för den.

Här är bilder på blåklockshumla och mörk jordhumla  från boken.  

1 kommentar:

  1. Bravo! ...att ni skriver om detta! Det absolut viktigaste är att vi avstår från kemikalier som skadar våra pollinerare. Myrr m. fl. systemiska preparat som baseras på neonicotinoider skadar fjärilar, humlor och bin.

    Ha det gott!

    SvaraRadera