onsdag 30 december 2015

Vintern kom till slut och GOTT NYTT ÅR.

Vi har fått några centimeter snö och allt blev ljusare, en stund.  Nu är det +grader igen så antagligen kommer den inte att ligga kvar så länge. Riken är att det blir isigt och halkigt och det är bland det värsta jag vet. Nu önskar jag att det blir några minusgrader och lite snö ett tag så att man vet att det är vinter och inte vår eller höst eller allt samtidigt.
Det mesta ligger på is vad gäller trädgården, tom framtida planeringar har gått i stå för just nu har jag inte några speciella planer alls. Jag känner att jag borde börja planera något för tiden går fort och snart kommer dom första inbokade besökarna, hjälp.
Kanske bra att jag skrev ner det här för nu känner jag att jag måste börja ta tag i saker och ting, men det får bli efter alla helger.
En anledning till att jag känner mig ganska splittrad är att vi håller på och försöker tömma ett hus som skall säljas till våren eller sommaren. När vi väl fått bort allt måste  vi renovera en del, det är detta som stör mig hela tiden just nu. Det gäller att koncentrera sig på rätt saker och inte virra hit och dit, ta en sak i taget, säger jag till mig själv just nu.
Första snön kom den 28 december, inte mycket men det blev ljusare.

Det blev så fint i trädgården, snön täcker allt skräp och visset som ligger kvar sen hösten  så nu låtsas jag som om det inte finns, ett tag.


Jag gick förbi lådan där jag förvarar fröer och måste bara kika ner.Jag får inte köpa nya i år igen. Jag ska gå igenom den här och se vad som finns och kanske så lite av dom. Nu har jag tagit ett steg framåt i alla fall, det känns bättre.  Gott Nytt År på er alla trädgårdsvänner.  

tisdag 22 december 2015

Jag önskar alla trädgårdsvänner en God  Jul och Ett Gott Nytt År. Hoppas ni och vi alla får ett underbart trädgårdsår med frösådder, inköp, plantering och många öppna trädgårdar att besöka.
Ha härliga helgdagar, Carita

torsdag 17 december 2015

Blommig Fredag- drömmar och visioner



Jag började fundera över när drömmen om en trädgård egentligen började. När jag letar igenom gamla bilder tror jag att den drömmen började när vi köpte huset eller kanske redan innan. Det var säkert av den anledningen vi köpte huset, för att vi ville ha något eget, en egen jordplätt att bruka  och göra till vår egen .


nr 1
 Jag tror att den här bilden kanske är från andra året vi bodde i huset. Det som finns kvar på tomten idag är idegranen, framför altanen. Här har vi redan röjt bort  en hel del syrenbuskage och annat skräp.Bredvid idegranen fanns en vildvuxen rabatt som kanske hade varit riktigt vacker en gång. Vi grävde också upp ett nedsänkt badkar som var fyllt med jord. Jag vet inte om det var använt som en damm eller om dom bara ville bli av med det.
nr 2
 Här är baksidan av tomten efter att vi tagit bort alla vresrosor och sibiriska ärtbuskar som bildade en förvuxen häck mot grönsakslandet bakom. Syns lite öppen jord på bilden.
Jag har letat några bilder från olika år så att man kan se lite hur utvecklingen varit.Ingenting är sig likt  och det som är kvar från förr är idegranen, pionen och några äppelträd. Bilderna ovan är från 1982-83 tror jag.
 Vi ville ha ett växthus och en jättegran fick ge vika. Där granen stod placerade vi växthuset. Bakom växthuset kan man se den långa och höga syrenhäcken som vi tog bort för kanske 5 år sedan.
Växthuset blev för litet så vi flyttade det och utökade men en modul till så vi fick 10 kvm . Det har vi fortfarande kvar på det här stället.

 Ett tag hade vi en damm några år, här är den helt nygjord ser det ut som.
Magnolian tror jag vi fick 1993, nu är den en jätte.







Trädgården blir aldrig färdig egentligen för naturen lever sitt eget liv och gör inte alltid som man vill. Jag vill gärna styra och ställa  och göra på mitt sätt men det går inte varje gång, då får jag anpassa mig till naturen i stället fast jag inte alltid är nöjd med det. Jag är ändå nöjd med min dröm om trädgård men visionen om hur jag vill att den ska se ut lever kvar och det gör också att jag fortsätter förändra och utveckla den. Nu är det en massa helger som skall firas med ljus och god mat, mycket grönt. Snart blir dagarna längre och man kan börja planera för nästa odlingssäsong.  Ha det fint i mörkret. Carita  

Flera drömmar och visioner kan ni hitta på Rosor och bladlöss och andra bloggare.













fredag 11 december 2015

Blommig Fredag- En vacker vy


En vacker vy kan vara en massa olika , jag förknippar ordet med att man ser en större helhet av någonting. Nu har vi vidgat våra vyer lite och varit i Spanien en vecka, kom hem igår kväll. Vi hade en skön och intensiv tripp med ungefär som vårt sommarväder, kanske lite svalare , ca 8-10 på nätterna och 16-20 på dagen, lagom med andra ord om man inte vill ha stekande sol. Vi hann besöka  en stad som heter Cartagena och vi hann också med en tur upp i bergen nordväst om Alicante. Där fick vi plocka oliver och följa med till ett ställe där man pressade olivolja. Ett litet lokalt ställe dit bönderna kom med sina oliver för att få egen olivolja. Spännande.
Sen åkte vi runt så mycket vi kunde och utforskade stället där vi bodde, Los Alcazares.
Flygbild  över Pyreneérna/Franska alperna, har inte riktigt koll var vi flög. 

Hamnen i Cartagena. Vi tog en tur ut på Medelhavet med en katamaran. 

Ficus elastica

En växtnörd försöker kolla in växtlighet och blommor. De här måste vara torktåliga och gilla sol. 

En otrolig sandstrand med en lång promenad man kunde gå och cykla på en kort väg från där vi bodde. Det känns som jag måste tillbaka hit någon gång.  

Ett konstigt träd med taggar och vackra blommor. Ingen aning om vad det är. 

Det fanns rosablommande likadana. 

Medelhavsväxter. 

Klippt häck genom muren, udda och kul.



onsdag 2 december 2015

blommig Fredag- Rött är sött

Ett enklare ämne att hantera jämfört med förra veckan. Då var det svårt att hitta någon bild som passade in , nu är det i stället svårt att välja bland alla röda bilder. Röd är lite knepig färg att passa ihop med andra men när jag börjar kolla igenom bilder så har jag massor av olika röda nyanser tillsamman med allt möjligt annat. Våra rabatter är rätt brokiga så det röda smälter in i mängden det också.
 Den här är också riktigt söt, röd och läcker midsommartårta med maräng och grädde, en riktig sockerbomb.
En läcker trädpion som hade riktigt många söta blommor det här året.
 En läckerbit till , Paeonia anemoniflora
En gammaldags bondpion, ingen doft men vacker blomma.
En läcker sak till, Paeonia lactiflora Sorbet, som en gräddbakelse
Små söta nejlikor, jag trodde det var sommarblommor men dom överlevde vintern så det här är andra sommaren dom har blommat.
 Den här klätterrosen är jättesöt, fast den heter Valdemar och är rosa.
 Clematis Prinsess Diana, en riktigt söt långblommare.  Och så förstås Hemerocallis Strawberry Candy, bara för att den heter så.

Lägger in det lite för tidigt, har inte tid på fredag. Mera rött och sött kan  ni kanske hitta på