måndag 27 juli 2015

Plötsligt händer det

att man tar tag i saker som hängt i luften ett bra tag. I går hände det plötsligt massor i vår trädgård.
Fram med sågar och sekatörer, nu skulle  det röjas. Vi har klippt en massa redan tidigare fast mera sporadiskt och liksom i förbifarten. Jag har reducerat mycket på våra schersminer eller jasminer och skulle fortsätta städa upp runt en jasmin vid komposten som också ligger på gränsen till grannen. Längs tomtgränsen har vi olika buskar och träd som växt sig stora och också några gamla syrener från kanske 50-talet.
Vi har länge pratat om att ta ner lite på syrenen som är kanske 5-6 meter hög. Där började det med att vi reducerade lite på den, klippte ur och sågade bort gamla stammar. Sen fortsatte vi längs gränsen och stöttade upp aronian som lagt sig över rådjursnätet som vi har på tomtgränsen. Vi städade till den också och friserade till en gulbladig fläder samtidigt som står bredvid. Jag passade på att rensa ogräs också där på områden som jag låtit bli att krypa i tidigare för det har varit svårt att komma åt.
Sen kom vi till ´skogen´. Vi har haft ett område som nästan känts som en  skog som man kunde gå in i. Där växer en stor guldtuja med många stammar en f.d bolltuja som inte är det längre, en gammal paradisbuske som lätt blir spretig, en gammal stor ormhassel och en Thujopsis dolobrata (inget svensk namn) och under allt detta har jag planterat gulplister som numera täcker hela området i ´skogen´.
Här tog vi bort massor på bolltujan som har några stammar kvar, stammade upp guldtujan ännu mer, 
rensade ur och klippte paradisbusken, tog bort några gamla grenar på ormhasseln och kapade några toppar på Thujopsisen.
Oj, vilken skillnad det blev. Nu kommer det in ljus under träden och vi ser till grannen som vi inte gjorde tidigare, det var helt tätt. Jag tror inte han misstycker , nu slipper han att ha grenarna hängande på sin sida.
I dag fortsatte vi  med  den del som ligger mellan husen så nu har vi fixat till nästan allt som gränsar till grannen. Nu återstå bara resten. Puh.


Här växer högarna av ris fram. Det blev en släpkärra full som kördes till återvinningen
Det som tidigare var helt i mörker blev ljust och fint. 
Det här är under jasminen och dom gamla syrenerna. Jag skall fixa till den rabatten och fundera på vad jag skall göra här. Vi tar nog bort mera av syrenerna senare.
Här syns stammarna av guldtujan, sju st tror jag. Vi funderar på att ta bort några stammar men jag tror att den blir väldigt ful då, vi får se. 

Under hela tiden när vi höll på att klippa och såga hade vi sällskap av den här lilla rödhaken som for runt i buskarna och på marken och hittade en massa godsaker när vi rörde om. Han hittade så mycket mat att han var tvungen att vila sig lite i solen en stund.
  Vad är det här och vem har varit framme, det skulle vi gärna vilja veta. I morse upptäckte vi att någon röjt ordentligt i en av torvkanter som är täckt av blåbärsris och grästuvor. Vi upptäckte att det var ett humlebo som någon ville åt. Vi visste inte ens att det fanns.Det var en hel del humlor som for runt  och var vilsna på morgonen. Nu har Bertel lagt ett nät över så att inte fåglarna kommer åt, om det nu var en fågel. Har det varit ett fyrfota djur hjälper ju inte det men vi får se. Det verkar i alla fall som om humlorna bor kvar och försöker återställa boet, vi hoppas på det.   

lördag 25 juli 2015

Höstrusk

mitt i högsommaren, jag vet snart inte vad jag skall säga och tycka om vädret.Just nu när jag skriver är kl 23.00, det är kolsvart ute och regnet strilar eller rättare sagt öser ner och temperaturen visar 12 grader.. Jag har tänt ett ljus för att få det lite mysigare.Jag har försökt passa på att ta några bilder mellan regnskurar och blåst.
Den här hortensian är helt otroligt vacker i år och är översållad av blommor i olika nyanser, Den brukar vara blå men något har gjort att den  fått andra nyanser. Det beror kanske på någon ny jord jag lagt på eller gödsel eller annat , jag vet inte.
Här är en till som också är väldigt fin, inte helt utslagen ännu. Jag har glömt namnet och det är för mörkt att gå ut och titta på skylten. 
Här är några  inköpen hos Tommy Ahnby. En häxal, Fothergilla intermedia Blue Shadow och  en Hydrangea ´Forget me not´.  Den skall vara förgätmigej-blå
Där köpte jag den här också, en Hydrangea heteromalla ´Nepal Beauty´Den köpte jag för dom vackra bladens skull. Det syns inte så bra på bilden men bladkanterna är lite tandade och röda

Vi har en del asiatiska liljor som också är fina nu om dom inte blåser och regnar söner.Jag hann ta några bilder som tur var.  
Den här gillar jag , massor av blommor har den i år.  Lilium Sweet Surrender .
Rabatterna är höga och yviga  men jag är rätt förtjust i den här ändå, i synnerhet färgerna.
 
I senaste AOT läste jag om blomsteräng av perenner och föll pladask för den här bilden. Så skulle jag vilja gör en rabatt, gärna den rabatten på bilden ovan från vår trädgård som inte ens går att ta bild på i år. Min dröm är nu att kanske kunna göra om den till något liknande men det blir förmodligen bara en dröm. När jag läste artikeln lät det som om det är svårt att få till så att det blir vackert och inte en enda röra. Men det är ju en röra av massor av olika blommor som ändå skall vara vacker och egentligen inte se rörig ut,fast den är det eller hur det nu blir. Få se om jag kan släppa den tanken eller börja fundera mera. Det är alltid spännande att göra om och planera och man måste ha något nytt hela tiden. Vi hörs. Carita

lördag 18 juli 2015

Sol, regn, åska, hagel,

det är en sammanfattning av vädret under senaste veckan. Man kan ju inte säga att det är enformigt men jag skulle önska lite mera värme, tack. Trädgården ser ut att trivas med det här vädret. Allt har vuxit alldeles för högt så jag får binda upp det mesta för att inte alla växter skall blåsa av. En dag hade vi nästan storm  och jag trodde att det skulle bli mera skador än vad det blev . En annan dag var det fint väder nästan hela dagen men precis när vi skulle fika lite satte det igång att åska och regna  och det blev ett riktigt skyfall med stora hagel som smattrade mot taket.Sen var det bara ut igen och försöka skaka av allt vatten som tyngde ner.
Några dagar framåt är min mesta sysselsättning att använda sekatören och försöka klippa mig fram bland alla träd ock buskar. Jasminerna är dom första jag börjar med, dom blir ju lite ogräsaktiga med sina rotskott och all tillväxt. Jag försöker klippa bort och in alla grenar som blommat . Det är inte lätt att få en snygg fason på dom samtidigt, dom blir lätt spretiga.
Trots vädret är det mycket som blommar  och liljorna börjar visa sig. Jag planterade många under hösten som nu börjar visa sig och jag hade inte direkt noterat var jag planterade dom så dom kommer som en liten överraskning här och där. Nu är det bara att fortsätta att springa ut och in mellan regnskurar och sol så blir det väl en ljusning så småningom.

Arabian Night heter den här krollliljan, snygg tycker jag

Philadelphus Belle Etoilé

Iris dietes, en iris som inte klarar att vara ute på vintern

Klätterrosen Valdemar är en favoritros. Den klättrar på en gammal stubbe och var jättefin i början av sin blomsterperiod. Nu har den blommat ett tag och nästan blåst av stubben så vi får ta tag i det när den är överblommad.t  

Stewartian har blommat med minst hundra blommor i åt.



Lite svårt att ta bild på den här stäppliljan som sträcker sig mot skyn.

Det här är ett riktigt irritationsexemplar. Jag sådde en Campanula `Wedding bell´som skulle vara vit med dubbel ´kjol´men vad blev det, en rosa som jag har massor av tidigare.

Honungsrosen i sitt esse för en vecka sedan.Nu har den nästan regnat sönder.


Bertel gjorde ett försök att gjuta dom här populära krukorna  som blev hyfsat bra.




Här ovan, några vyer från olika delar av trädgården

onsdag 8 juli 2015

Trädgårdsresa

I helgen som var deltog vi i vår första trädgårdsresa för året. Föreningen brukar göra en sådan nästan varje år,i en eller två dagar. Den här gången var det en tvådagars-resa mot västkusten. Vi var 51 st  entusiastiska trädgårdsamatörer som åkte iväg på lördagen med strålande solsken och varmt väder.
Första stället vi besökte blev Stolpens trädgård  i Ölme. http://stolpenstradgard.se. Vi var där för några år sedan alldeles i början när han startade sin verksamhet. Hans egen trädgård hade utvecklats en hel del och plantskolan hade många intresseanda växter.
Efter det skulle vi äta lunch på Tössestugan i Tösse. Vi kom dit men bussen kom inte längre än så här. Den gick sönder i backen upp till matstället. Som tur var så fick vi maten men vi funderade förstås på vad som skulle hända och hela vår tidsplan verkade falla.
Efter maten väntade vi på en ny buss som skull föra oss vidare, men utan vårt bagage och vårt släp för växter. Den nya busen tog oss till Gullmarsfjordens Plantskola som var vårt huvudmål med resan.

Tommy Ahnbys ställe är ju en guldgruva för trädgårdsamatörer. Han tar emot trädgårdsföreningar som kan handla där. Vi hade ca tre timmar på oss att botanisera bland hans sortiment som är enormt, mest buskar och träd. Släpvagnen var på villovägar så vi visste inte riktigt hur vi skull få växterna med oss därifrån. Vi fick så småningom  besked om att bussen var reparerad och på väg till oss med släp och allt. Så när vi hade handlat klart hos Ahnbys och packat in växterna var släpet och bussen i stort sett fylld.
Sen sov vi över i Ljungskile och Ljunga gården. Innan dess åt vi en gemensam middag på stället.



Efter det åkte vi vidare till Karin Olsson i Skara.www.olssonstradgard.blogspot.se. Det är en stor prydlig jättefin trädgård med många rabatter , dammar, vattenfall och massor av dagliljor.Om man vill se dom blomma kan man besöka henne i början av augusti.
Nu såg släpet ut så här, fyllt till brädden.
Portugisisk vattenhund.


Sen åkte vi till Kerstin Peterséns trädgård i Skultorp där vi möttes av tre glada portugisiska vattenhundar.Det var en  stor trädgård med massor av rosor som blommade och doftade . Jag såg en vacker iris med mörka stjälkar som jag gärna skulle vilja ha.
Sista besöket blev hos Leif Johansson i Finnerödja som är en samlarträdgård med många rhododendron och spännande träd.
Efter den här spännande turen var vi rätt trötta när vi kom hem på söndagkvällen.Vi köpte förstås några växter men om dom skriver jag i nästa inlägg. Ha det fint. Carita

fredag 3 juli 2015

Sommarhetta

Klockan är 7.00 och termometern visar + 22 vid köksfönstret med sol från klarblå himmel.Det bli ännu en varm dag. Tänk att vi äntligen fått riktig sommarvärme  som tyvärr inte ser ut att vara så länge. Nu går det fort, allt slår ut på en gång. Jag har gått många rundor i trädgården och försökt fota i solskenet. Jag vill ju försöka få allt fint på bild men nu hinner jag nästan inte med innan det blommat över. Pionerna står i sin bästa blomning, dom som blommar nu. Vi har många nya sen ett par år som inte blommat tidigare, men vilka gräddbakelser det är, eller rättare sagt ser ut som, helt otroliga. Massor av iris blommar och allt annat också. 
Vi köpte några kinesiska pioner på trädgårdsmässan i Älvsjö av Blomqvist  från Finland. Det var nog två-tre år sedan. Många känner väl till honom, han brukar nästan alltid vara på mässan.Dom är jag väldigt nöjd med, helt otroligt fina har dom blivit. Jag läste att dom är starkväxande så jag hoppas dom blir mycket större så småningom. Jag har planterat iris tillsammans med pionerna på vissa ställen men om dom brer ut sig får jag väl flytta irisarna så småningom. Vi har rätt mycket lerblandad jord där dom står, pioner gillar ju lera så jag hoppas att dom skall trivas i fortsättningen också.

Iris ´White Swirl´

Paeonia lactiflora ´Sorbet´

Irissläkte Moraea, osäker på om det stämmer men har köpt den som det.

Okänt namn

Paeonia lactiflora ´Krinkled White´

Iris spuria

En krollilja utan namn, gåva fån en bekant.

Paeonia sinjianensis, nästan överblommad

Favorit i repris, Paeonia lactiflora  ´Coral Sunset´

Jättefin, men har tappat namnet.

Kinesisk pion, Hong Jin Gang ´Red Hero´

Kinesisk pion, Yang Fei Chu Yu ´Fat Concubine´

Kinesisk pion Xue Shan Zi Yu, ´Purple Snow´

Paeonia  lactiflora ´Bowl of Beauty´, nästan överblommad