lördag 29 mars 2014

Vårstädning, vårblommor och en tokig utflykt

Jag har ägnat mycket tid år vårstädning i trädgården under dom här underbara dagarna vi haft så jag har hittills lyckats samla ihop en hel släpkärra med löv och klipp som skall till återvinningscentralen under nästa vecka. Det blir så fint när man städat upp och jag önskar att det skulle hålla sig så ett tag. Nu poppar det upp alltmer i trädgården och det är alltid spännande att se vad man glömt bort. En del tror jag som vanligt att har dött men det brukar komma upp om jag bara ger mig till tåls. Vi har haft lite kalla nätter med minusgrader så det fördröjer det hel.Jag har inte vågat plantera ut alla plantor som jag köpt ännu, allt står i uterummet  men jag försöker flytta ut dom på dagarna och in på nätterna. Jag vill inte att dom skall ta skada av frost så dom får vänja sig lite långsamt.
 Det här fågelbadet har vi täckt med plast och presenning över vintern för att det skall hålla sig lite renare. Vattnet får vara kvar. Det fungerar bra.
Talgoxen ville bada på en gång , den sitter i bakkanten.
 Första vitsippan slog ut igår hos oss.
Julrosorna börjar blomma för fullt. Det här är nog en frösådd, fint röd med lite prickar på insidan
Jättestäppliljan  på väg upp, den är täckt med ett frigolitlock för den får inte komma upp för tidigt. När den blir högre lägger vi en hink över.
Bänkarna behöver luftas och vattnas  på dagarna
Corydalis solida Fire Bird

Självsådd Helleborus, jättefin röd färg.
I dag lördag hade vi en inköpsresa för trädgårdsamatörer till ett väldigt annorlunda ställe där man kunde botanisera vilt bland alla sorters krukor, trädgårdsprydnader, korgar  och allt man kan tänka sig. Det var bara att knalla in i dom många uthusen som fanns och nästan treva sig fram där det var mörkt. Vi skulle egentligen inte köpa något utan bara titta men visst följde det med hem diverse prylar i alla fall. Priserna var väldigt humana. Dom flesta bilar var rätt fullastade när vi åkte hemåt och kul hade vi. Jag har lite idéer om var jag skall placera allt så det visar jag säker så småningom. Ha det fint så länge./Carita


Pidestalen har patina i  form av mossa,som ingick i priset.

torsdag 27 mars 2014

Blommig fredag, måttfullhet

Jag försökte ta reda på vad ordet måttfullhet egentligen betyder. Jag tycker att det betyder att man inte skall överdriva utan vara lite ´lagom´ i allt.
Sen läste jag att det är en personlig egenskap, en av kardinaldygderna enl Aristoteles. På latin heter det temperantia och grekiska sofrosyne. Det betyder också att man skall lägga band på sig,  men också återhållsam och även ödmjuk. Ja, man hittar all kunskap man behöver på nätet nuförtiden, om allt är riktigt som man läser är ju ibland tvivelaktigt.
Jag försökte leta efter måttfullhet i trädgården men jag inser att det mesta egentligen är överdrivet  och inte alls sparsmakat. Jag har inga  bra bilder som säger det jag vill så jag hittade en del från vår resa till Kina för några år sedan. Där är dom verkligen inte måttfulla så i stället för det ordet så blir det egentligen överdrivet som är ordet för mig. Konstigt blev det i alla fall . Var lite måttfulla i era trädgårdar, om det går/Carita
Här är det ingen måttfullhet utan mycket av allt

Här har någon varit återhållsam i färgvalet, snyggt

Ödmjuk och återhållsam framtoning och jättesnygg


Här borde man verkligen ha lagt band på sig när det gäller färger.

Gammal och ödmjuk, måttfullhet


måndag 24 mars 2014

Vinterträff

I helgen har vi varit på Vinterträff med årsmöte för STA Södermanlad i helgen från lördag till söndag. Vi har haft det nu i några år  och det är ett bra tillfälle att träffa många andra ur kretsen som man kanske inte träffar så ofta. Vi har intressanta föredrag, äter och dricker gott och pratar, pratar, pratar. Mest blir det om växter och trädgårdar men det händer att vi hamnar på andra sidospår också. En del av oss brukar sova över på vandrarhemmet som Åsa Folkhögskola driver, det blir lite långt att åka fram och tillbaka flera gånger.
Hela lördagen handlade om Hepatica japonica och nobilis. Vi hade ett par från Danmark som ägnat  många år åt att odla Hepatica och korsa fram egna sorter. Vi fick veta allt om odling, förökning, sjukdomar osv. Det finns dessutom många olika indelningar av japonica som baserar sig på hur blomman ser ut. Dom har kontakter i Japan för Hepatica japonica kommer förstås därifrån och visade bilder från en japansk plantskola där dom hade hur många sorter som helst och säkert flera tusen plantor. Helt otroligt hur många olika det finns. De har två hemsidor där man kan gå in och titta,
Backar med Hepatica japonica och några nobilis.

Det här blev det för mig, sju sippor och en del annat. Två Hepatica är till en bekant så jag behåller fem.
www.gtpoulsen.dk  och www.hepatica.eu. Dom åker runt och säljer på många växtmarknader men jag vet inte om dom säljer via nätet . Sen hade dom plantor med till försäljning. ni kan ana hur det gick.
Alpiner

Alpiner och lundväxter

Lotterivinst Campanula White Wonder

Och så fanns den här som jag bara måste ha, Syneilesis palmata ´Kiko´.
På söndag handlade det om alpiner och vi fick se ett reportage från resor i Dolomiterna med Kaj och Minna Andersen. Dom har en liten plantskola i Danmark där dom säljer egna frösådder av insamlade fröer och dom sticklingförökar och ympar själva också. Det blev ju ett inköp av deras plantor också så totalt hade jag nitton st med mig hem och det var ju inte alls planerat..
Nu måste jag göra i ordning en rabatt till dom japanska blåsipporna, dom vill ha ph 5,5 till 6, nobilis föredrar lite kalk.Man skall gärna plantera dom under buskar för dräneringens skull och dom vill ha sol och mycket vatten under mars-april-maj. Efter det vill dom ha skugga och fukt när bladen skall växa till sig.  Jag kunde skriva mer men gå in på hemsidan och läs mera om blåsippor.
Lördag förmiddag hade vi också en föreläsning om hur man gör bonsaier , klipper och sköter. det var Meith Fagerqvist från Svenska Bonsaisällskapet som pratade , väldigt intressant och bra föredrag. Idag känner jag mig helt fullmatad med information som jag nu måste börja sålla lite. Ha en fin dag/Carita


fredag 21 mars 2014

Blommig fredag, oskuldsfull

Oskuldsfull har många synonymer t ex troskyldig, oskyldig, naiv, blåögd, godtrogen, menlös. De här orden för mig har lite olika grader av oskuldsfullhet. Vitt är färgen för det ordet. Av någon anledning kan jag se en annan sida av det här ordet. Man kan vara oskuldsfull på ytan men kommer man in bakom fasaden finns där en liten djävul som lurar. Oskuldsfull kan vara ytan till falskhet känner jag. Det här gäller mänskligheten.
I växtvärlden finns motsvarande företeelser. Det finns växter som är små och jättesöta men under ytan brer ett förödande rotsystem ut sig som kan kväva det mesta eller också kan dom sprida sina frön åt alla håll ock kanter. Sen finns det förstås dom som verkligen är oskuldsfulla och inte gör något väsen av annat än att sprida glädje med sin skönhet. Ha en fin helg/Carita
Sanguinea canadensis

Oskuldens färg, Magnolia stellata x Ballerina

Penstemon hallii, liten och låg, sprider sig inte fast jag önskar det

Myskmadra, Galium odoratum. Jättesöt som marktäckare men har ett oroligt rotsystem som tar kål på det mesta. Vi har det på en mindre yta men den är svår att hålla på plats.
Armeria maritima

Saxifraga sp

torsdag 20 mars 2014

Trädgårdsmässan

För att trösta oss efter nattens snöande åkte vi till mässan fast vi först inte tänkte det på grund av vädret. Vägen var farbar fast blöt och smutsig så vi blev ordentligt nedstänkta Vi kom iväg senare än vi brukar och trodde att det inte skulle vara så många där med tanke på vädret. Men aj vad vi bedrog oss, jag tror alla var där, kanske på grund av vädret. Det går ju inte att vara ute i trädgården.
Jag tror att mässområdet var större än det brukar, i alla fall villade man lätt bort sig och visste inte vad   man sett och inte. Många tyckte så som vi pratade med. Vi träffade som vanligt en hel del bekanta och det är alltid roligt.
Inriktningen det här året är väl att odla ätbart för det fanns väldigt mycket sånt tyckte jag. Dessutom fanns det ovanligt mycket kläder av olika slag. Jag gick faktiskt förbi allt detta men jag skymtade nog en del som såg kul ut.
Sen var där en hel del gamla bekanta av säljarna, dom flesta verkar återkomma år efter år. Många sålde väldigt mycket julrosor fyllda och enkla men jag gillade inte riktigt färgerna. dom såg urblekta ut dom flesta. I övrigt var det ungefär som vanligt, mycket av allt.
Jag hade inga växter på önskelista men det blev ändå några inköp. Bl a en Primula aur. ´Star Flower´,
Veratrum californicum som jag tänkt köpa länge, en Paeonia Primavera, och en Iris sibirica ´Hobbard` + lite penséer  några liljor och en Fritillaria meleagris..
Det hör liksom till att gå på trädgårdsmässan , då vet man att det är vår, trots vädret. Ha det skönt i helgen/Carita.

Inte min smak

Lägg till bildtext

Trädgårdsamatörernas anläggning

Några balkonger



Dörren är snygg





Tack för i år

Inköp

Jag saknar ord

Vårdagjämning och Trädgårdsmässa, bilderna får tala för sig själva. Ha en fin dag/Carita

19 mars på kvällen, ymnigt snöfall

dagen efter

onsdag 19 mars 2014

Luktärter

Jag fick några påsar luktärter och krasse för ett tag sedan. Jag har väntat med att så dem men nu kunde jag inte hålla mig längre så idag har jag sått luktärterna. Krassen får vänta lite till. Jag har ett såbrätte som är lite högre och går att dela när man skall skola om. Det passar bra till luktärter som inte gillar att man stör rötterna. Sen använder jag toapappersrullar och i dag har jag också några andra ´kuber´i kartong. Jag har en sort i varje burk och två-tre frön i varje  såmodul. som jag märkt upp med etiketten som följde med fröna. Innan jag sår brukar jag lägga fröna i vatten över natten. Sen brukar jag ha dom i rumstemperatur men nu läste jag någonstans att det är bra att ha dom svalare på natten och varmt på dagen så att dom vänjer sig vid kyliga nätter redan från början. Jag vet inte om det är en bra ide men jag skall försöka. Gror dom inte så får jag ta in dom ett tag. Så nu är det bara att vänta och se.
Vintern kom tyvärr eller egentligen väntat, tillbaka. I morse hade vi -6 grader och dom varnar för mera snö. Vi har en del kvar sen tidigare snöfall häromdagen. Men våren fortsätter ändå.  Ha det fint/Carita