lördag 29 september 2012

På några timmar

kan man renovera en rabatt om man väl har bestämt sig. Visserligen är den inte så stor men har stört mig länge. Mossfloxen har invaderats av mossa och hostan har gått tillbaka på grund av tidigare torka och för mycket sand. Nu har jag tagit bort allt och gjort om den till ett skuggstenpart på norrsidan av huset. Tänk, en ny rabatt med plats för nya växter som jag inte har ännu, det  känns lyxigt. Eventuellt har jag en del i trädgården som behöver flyttas men jag tar det till våren tror jag. Vi har använt en del av vårt stenförråd som vi har samlat på oss och någon gång måste man ja använda dom. Det är i alla fall avsikten när vi tar hem dom. Vi har också lyckats få hem en stor fin sten som står på garageinfarten. Den såg vi för ett tag sedan när vi var ut och gick längs kanalen. Bertel har ju kontakter från sitt tidigare jobb så han fick den hemkörd med hjälp av en bekant. Ibland är det bra att ha kontakter.


Fortsättning följer, ha det bra alla./Carita 

fredag 28 september 2012

Höstsäsongens första möte


för Trädgårdsamatörerna i Södertälje hade vi igår på Lindängen. Föredragshållare var Björn från Linudden Trädgård  som berättade om nya och gamla favoriter, många växter och fina bilder som väckte habegär. Det verkar bli en hel del nyheter till våren så det blir nog ett besök där så småningom. Det skulle vara roligt om det kom lite fler nya besökare till våra möten men jag vet inte hur man skall få hit dom. Det skulle säkert vara roligt med några fler även för föredragshållarna. Det är ju en hel del entusiaster som alltid kommer som tur är så hoppas dom fortsätter i alla fall så att inte allt dör ut . Som vi brukar hade vi lotteribord med rätt många växter den här gången , det går ju fortfarande att gräva upp och dela växter. Vi försöker hinna med en fikapaus och lotteridragning och det blir ju en hel del prat också.

Lilja Lesley  Woodriff
.

En del av växtutbudet
En bild på Mukdenia rossi 'Karasuba' som har otroliga höstfärger.


Körsbärsbenveden är inte så dum heller men den tappar löven ganska fort tycker jag
Björn hade växter med sig till försäljning så det blev några till i samlingen. Vi köpte också en Betula nigra 'Royal Frost'. Det var inte ett så genomtänkt köp, var skall vi ha den, den blir ju stor med tiden, och en björk dessutom, som vill ha vatten. Just nu har vi ju gott om vatten förstås så vi får snart anlägga en sumpmark. Den mest spännande växten som kom hem är en lilja 'Lesley Woodriff' som blir 150- 180 cm hög. Löken väger ca 1 kg tror jag och är jättestor. Den har jag redan planterat i en stor grop med mycket sand och lite torv, en del benmjöl och sand närmast löken. Den ligger rätt djupt också , två-tre gånger lökens storlek. Om den växer bra blir den gigantisk. Helt galet köp säkert men spännande. Jag köpte också Soldanella pusilla, Saxifraga rufescens, Oxalis enneaphylla Alba och en Sax. paniculata minima. Få se om det finns någon plats för dom. Hösten är ju i antågande så det blev ett par höstbilder också.
Fortsättning följer.......... Carita

tisdag 18 september 2012

Innan frosten kommer

passade jag på att ta en bild på våra jordgubbar som har mognat nu. Visst är tiden ur led ibland. Jag köpte ju ett antal plantor till min jordgubbspyramid för att förhoppningsvis kunna skörda egna gubbar nästa år. Dom verkar ha trivts så bra att dom har blommat och fått frukt  som till och med mognat, vi får en var. Det finns några kart också men dom kommer inte att hinna mogna .
Just nu står regnet som spön i backen så jag passade på att lägga in det här i stället, en liten hint om att det kommer en ny sommar. /Carita

söndag 9 september 2012

Höstmarknad på Skillebyholm

Vi kom äntligen ihåg höstmarknaden på Skillebyholmm i Järna.Vi har missat den flera år nu. Den marknaden verkar ha vuxit med många fler försäljare än när vi var där senast. Man kan köpa en hel del, biodynamiskt odlade grönsaker, stenugnsbakat bröd, korgar, mycket keramik, garn och många andra hantverk. Vi köpte honung och en Echinacea purpurea 'Cheyenne Spirit' . Jag har ingen bild på den men den är röd. Vi hittade en Iris dietes som vi inte sett och inte hört talas om tidigare. Den kommer från Sydafrika och är inte härdig så vi måste ta in den under vintern, spännande. Vi tog också en tur via Robygge och antroposofernas anläggningar  när vi ändå var i närheten. Sen hem och fortsatte gräva om i rabatterna. Fortsättning följer......./Carita


Rabatter för självplock
Myror på väg uppför en ändstolpe av ett staket.
Vattentrappan vid en av avloppsdammarna.

Kryddrabatter



 
 

fredag 7 september 2012

Växtmarknad och annat smått och gott.

Förra helgen var vi på växtmarknad på Taxinge som hölls mellan 3-5 sept. Den har ju pågått ett antal år men inte varit så bra senaste åren så vi var tveksamma om vi skulle åka. Vädret var uruselt så vi väntade med att åka till på lördag även om det regnade lite då också. Som väntat var det inte så mycket att se, väldigt få växtsäljare och inte så mycket annat heller. Jag köpte  Armeria juniperifolia och en Armeria mar. Vesuvius som hamnade i grushögen, dom vill ha magert.
Vi har jobbat i trädgården under veckan. Bertil har gjort klart pergolagången som bara var halv tidigare. Han bytte ut en del virke som höll uppe honungsrosen och höll på att välta allting. Nu är den gallrad och uppbunden så  det ser lite bättre ut. Själv har jag klippt, krävt och delat. En rabatt under vårt glanskörsbär har jag delvis grävt upp, delat irisar och flyttat en del växter. Jag planterade dit några nya irisar också  som stått i kruka alldeles för länge.
I dag  har det varit  en jättefin sensommardag och vi  tog vi oss också tid att åka till Wexthuset och fyllde på vårt lager med  sticklingskuber så att vi kan försöka rota flera sticklingar. Arbetet i trägården kommer  att fortsätta så länge det går att vara ute. Ha en bra höst i trädgården./Carita
En del av pergolagången, mittendelen är nygjord
Några grisar väckte uppmärksamhet på Taxinge

Rabatten under glanskörsbäret som jag gjort om. 

Aconitum Red Wine
Här har det blivit ett gult hörn med bl a Sciadopitys verticillata 'Golden Rush', Lonicera japonica aureoreticulata och Hosta
'Pineapple Uppside Down Cake'

lördag 1 september 2012

Det har regnat och regnat.........

och min dator har inte fungerat , jag har inte kommit ut på nätet, det har varit väldigt irriterande. Jag måste passa på att skriva nu så länge det går. Förra lördagen hade vi vårt sista bussbesök, nämligen trädgårdsamatörerna, Stockholmskretsen.  De kom vid nio-tiden och då var det en härlig morgon med sol och jättefint väder. Kretsen har varit här en gång tidgare men då på våren/försommaren. Vi är ju själva med i den kretsen också så vi känner en del av dem.De stannade ungefär en timme och skulle sedan vidare söderut i Sörmland.  Sen hade vi också ett par besök både onsdag och torsdag av enstaka bokade besökare. Kul med många bekanta och växtintresserade trädgårdsvänner.
Under veckan har jag börjat plantera om och dela perenner. Jobbigt, för det blir så många nya krukor  som jag måste övervintra på något sätt. Jag sparar det bästa och resten kastar jag faktiskt.
Här har jag tagit bort tre stora riddarsporrar och dagliljor. Jag har planterat ett träd/buske som har stått i kruka i några år och som nu måste planteras. Det är en frösådd av frön från Bergianska, Pterostyrax hispida. Det blir spännande att se om den klarar sig. Irisarna som jag planterat och delat är ljusblå, doftande, har tyvärr inget namn.  

Klockan vi köpte i somras har samma färg som hortensian och smälter bra in.

Vindruvorna i växthuset börjar få färg, sorten är Booskop Glory

Lilium Netty's Pride

Häromdan fick jag ett spännande groblad med posten av en trädgårdsbekant i Eskilstuna. Jag vet inte ännu vad den heter men plantan ser spännande ut. Den är planterad i den omgjorda rabatten ovan.